Sedinta de psihoterapie

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



sedinta psihoterapie

Sedinta de psihoterapie

Exista destule idei preconcepute in ceea ce priveste psihoterapia si mersul la psiholog si e normal sa ai ceva emotii inainte. E bine sa stii la ce sa te astepti de la o sedinta de psihoterapie daca este prima data cand mergi la un psihoterapeut.

Cu ajutorul psihoterapiei, psihoterapeutul te poate ajuta sa iti rezolvi anumite probleme, de cuplu sau personale. Trebuie sa stii inca de la inceput ca psihoterapeutul te va ajuta sa te ajuti singur. Astfel, un psihoterapeut bun nu iti va oferi solutii pentru problemele tale, ci te va ajuta sa le gasesti singur.

Psihoterapeutul va folosi o serie de tehnici prin care sa te ajute sa obtii rezultatele dorite. Aceste tehnici sunt verificate si pot sa difere in functie de formarea psihologului, dar multi psihoterapeuti prefera sa foloseasca tehnici din mai multe metode de psihoterapie.

Atunci cand iti alegi un psihoterapeut este bine sa vezi daca te simti in siguranta, confortabil atunci cand vorbesti cu el. Conexiunea din timpul terapiei este foarte importanta. De aceea, uneori nu conteaza atat de mult diplomele, cursurile si CV-ul, ci conteaza mai mult omul din fata ta, omul caruia ii vei spune problemele tale, in fata caruia vei plange, vei rade, vei fi furios, vei fi trist, vei fi speriat. Daca simti ca intre tine si terapeutul tau nu exista o anumita chimie si nu te simti in largul tau la sedinta de psihoterapie, poate ar fi bine sa cauti pe altcineva. Este important sa te simti confortabil si in cabinetul lui si de aceea multi psihologi si psihoterapeuti aleg  mobilier confortabil: canapele, fotolii, scaune.

Este normal sa fii stanjenit uneori si sa fii retinut in a spune tot ce ai pe suflet. Psihoterapeutul nu iti poate citi gandurile si iti poate fi de folos doar daca esti dispus sa spui ce te framanta. Nu esti obligat sa spui totul din prima sedinta. Psihoterapia este in general un proces care implica mai multe etape.

Este bine sa respecti ora programarii si sa te astepti ca sedinta de psihoterapie sa se incheie la exact ora stabilita. Punctualitatea arata respect pentru timpul lui si al tau si nu inseamna ca psihoterapeutul este dornic de plata fara sa munceasca. Un psihoterapeut isi programeaza in asa fel sedintele de psihoterapie incat sa existe o pauza intre tine si urmatorul client, iar acestia sa nu se intalneasca la cabinet, pentru a pastra confidentialitatea.

Durata procesului terapeutic depinde foarte mult de la caz la caz si de la ce se descopera pe parcurs. Un psihoterapeut nu are cum sa stie dupa prima sedinta de cate sedinte de psihoterapie va fi nevoie si de aceea nu iti va putea raspunde la aceasta intrebare. Psihoterapia este un proces de durata. Exista si psihoterapii scurte, dar ele rezolva probleme punctuale si nu merg in profunzime.

Psihoterapia nu e la fel ca atunci cand vorbesti cu un prieten. Procesul terapeutic are in vedere sa produca o schimbare in viata ta.

Este normal sa plangi intr-o sedinta de psihoterapie. Rascolirea trecutului si a unor amintiri dureroase este ceva normal pentru procesul psihoterapeutic.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.