Ce inseamna „un psiholog bun”?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Ce inseamna „un psiholog bun”?

psiholog bun

„Stii un psiholog bun?”

Cam asa incepe discutia cand cineva isi doreste sa mearga la psiholog. Ce inseamna de fapt un psiholog bun? Un psiholog bun pentru cine? Un psiholog bun pentru ce problema?

Psihologii sunt de mai multe feluri, incepand cu personalitatea proprie si continuand cu formarea sau formarile pe care le au si in functie de care vor croi terapia potrivita.

Nimeni nu poate sa iti spuna cu exactitate daca un psiholog este sau nu bun pentru tine. Am incercat totusi sa alcatuiesc o lista cu anumite calitati si indicii care sa te ajute sa iti alegi psihologul.

Ce inseamna un psiholog bun? – Conexiune la prima vedere

De multe ori iti poti da seama daca poti crea o conexiune cu terapeutul fie doar si dupa discutia telefonica initiala. Cu siguranta la prima intalnire iti vei da seama daca psihologul din fata ta este ce iti doresti, daca iti place personalitatea lui si daca simti ca i te poti destainui. Poti sa observi si daca este empatic, atent, cald, de incredere, daca este dispus sa iti comunice si sa iti explice anumite aspecte ale problemelor cu care ai venit la el sau directii ale terapiei.

Ce inseamna un psiholog bun? – Speranta

Cand te duci la psiholog ai senzatia ca vei depasi problemele? Speranta este un factor important care ne poate motiva. Optimismul merge mana in mana cu speranta si o abordare optimista din partea psihologului te poate ajuta sa iti rezolvi mai repede dificultatile.

Ce inseamna un psiholog bun? – Formare

Exista multe formari profesionale pentru psihologi. Formarile presupun cunoasterea unor metode de terapie. In functie de problema pe care o ai, poti gasi mai mult ajutor de la o metoda de terapie fata de o alta.

Ce inseamna un psiholog bun? – Dezvoltare continua

Este important ca psihologul tau sa aiba grija de dezvoltarea sa profesionala continua. Colegiul Psihologilor prevede ca psihologii sa studieze pentru a avea o dezvoltare profesionala continua. Totusi, uneori numarul diplomelor nu inseamna mare lucru pentru calitatea de psiholog bun.

Ce inseamna un psiholog bun? – Obiectivele terapiei

In terapie este bine sa stabilesti anumite obiective impreuna cu psihologul tau. Daca nu stabiliti treptat obiective si observi ca terapia stagneaza, este bine sa-i comunici asta terapeutului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.