Surprinzatoarea legatura dintre dragoste si alcool

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



dragoste si alcool

Surprinzatoarea legatura dintre dragoste si alcool

Daca va asteptati la un articol despre cum sa faceti dragoste dupa ce beti alcool, v-ati luat teapa!

Se dau urmatoarele expresii simpatice:

Simti ca plutesti atunci cand esti indragostit.

Simti ca poti muta muntii din loc.

Ai fluturi in stomac.

Frumos, nu-i asa? Ce poate fi mai frumos decat sa te indragostesti? Sa-ti fiarba sangele in vene de asteptare si placere. Sa zambesti tamp pe strada in timp ce te indrepti catre persoana iubita. Sa te ferchezuiesti mai mult decat oricand. Sa iti faci abonament la fitness cu toate ca stii ca vei renunta la el imediat dupa ce vei ajunge in pat cu persoana. Daca s-a culcat cu tine asa, ce rost mai au efortul si sudoarea din sala? Mai bine faci sex, ca doar si sexul arde niste calorii.

oxitocina dragoste

Oxitocina, bat-o vina! Ea ne face sa ne simtim mai vii, sa ne dorim mai multa apropiere, sa nu ne fie teama de nimic, sa vrem sa mutam muntii din loc pentru persoana de care ne-am indragostit, ba chiar contribuie printre altele si la instalarea instinctului matern. Cand ne imbratisam sau ne sarutam partenerul, nivelul de oxitocina creste.

Daca v-as spune insa ca oxitocina are si efecte mai putin incantatoare? De fapt are niste efecte prin care se aseamana foarte mult cu betia. Oxitocina creste agresivitatea, impulsivitatea, asumarea de riscuri.

Ti-ai pierdut capul dupa cineva.

Esti imbatat cu dragoste.

Dragostea e oarba.

Nu e nebun, e doar indragostit.

Asemanarile dintre consumul de alcool si actiunea oxitocinei sunt explicate prin stimularea acelorasi mecanisme din creierul nostru si anume stimularea neurotransmitatorului GABA.

Alcoolul si oxitocina nu doar actioneaza similar, ci si interactioneaza, hormonul blocand anumite efecte ale alcoolului. S-a observat si ca cei indragostiti nu se imbata la fel de rau sau ca alcoolul devine mai putin interesant atunci cand suntem indragostiti.

Astfel, un spray nazal care continea oxitocina s-a observat ca are un efect benefic asupra participantilor din testare si ca oxitocina reduce pofta de alcool si simptomele ce apar dupa renuntarea la alcool.

Aceste descoperiri sugereaza faptul ca pe viitor se vor putea dezvolta tratamente bazate pe oxitocina pentru cei care sufera de alcoolism, dar si importanta sustinerii din partea celor dragi atunci cand vorbim despre dependenta de alcool.

Bibliografie:

elsevier.com

Comments

comments

Un răspuns la “Surprinzatoarea legatura dintre dragoste si alcool”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.