Limite in relatii: Invata sa spui NU

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Limite in relatii: Invata sa spui NU

Daca ai crescut intr-un mediu autoritar in care ti-a fost incalcata intimitatea, in care nu aveai dreptul sa faci alegeri pentru tine, atunci probabil ca ai, ca adult, probleme in a pune limite in relatii. Ce inseamna asta? Inseamna de cele mai multe ori a avea probleme in a-i refuza pe cei din jur chiar atunci cand ai vrea sa o faci. Simti ca sentimentul de vinovatie ar fi prea greu de suportat si ai diverse temeri legate de pierderea relatiilor cu acele persoane.

Iata mai jos cateva situatii care s-ar putea sa ti se para cunoscute:

Esti la birou si seful iti cere sa ramai peste program si desi ai planuri in seara aia, nu ii poti spune NU. La fel cum nu ai putut spune NU nici in alte seri. Te simti nedreptatit pentru ca seful pare sa iti ceara asta mai mult tie decat altor persoane.

Prietenii fac glume deranjante pe seama ta sau fac gesturi care te ofenseaza, dar nu le poti spune NU din teama de a nu fi luat drept suparacios sau de frica pierderii acelor prieteni.

Iubita te suna de zeci de ori, iti trimite sute de mesaje, iar apoi iti reproseaza ca nu ii dai atentie desi ai facut tot posibilul sa ii raspunzi la toate solicitarile. Ti-e teama sa ii spui NU pentru a nu-i rani sentimentele.

Ai o prietena care te suna frecvent si iti cere sa faci diverse lucruri pentru ea: sa o insotesti in diverse locuri in care nu ti-ai dori sa mergi, iti cere bani cu imprumut in mod frecvent, iti ocupa o mare parte din timpul tau liber pentru a-si expune problemele proprii fara a parea interesata de problemele tale, se autoinvita la tine acasa in mod frecvent samd. Ti-e greu sa-i spui NU pentru ca te simti vinovata.

Sotul iti cere la sfarsitul zilei sa faci lucruri pentru el fara a-si exprima vreodata dorinta de a face acele lucruri impreuna, desi amandoi aveti volum similar de munca pe parcursul zilei. Nu ai puterea sa ii spui NU pentru ca ai fost educata ca femeia are grija de toate grijile casei.

Cand nu poti sa spui NU te poti simti secat de energie, folosit, manipulat. Desi la suprafata pari calm si impacat acceptand situatia, in interior adesea se da o adevarata lupta. Te poti simti furios, trist si aceste sentimente se pot intoarce impotriva ta in mai multe feluri: iti descarci sentimentele pe alte persoane care nu au nici o vina pentru situatia in care esti, hranesti vocea autocritica simtindu-te neputincios, incapabil si stirbind stima de sine.

Lucrul cu tine poate incepe cu recunoasterea sentimentelor proprii, recunoasterea situatiilor in care limitele ti-au fost incalcate si recunoasterea nevoii de a pune acele limite.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.