Cum iti revii dupa o despartire?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Despartire

Cum iti revii dupa o despartire?

Un panaceu pentru despartire nu exista. Despartirile, la fel ca si relatiile, sunt diferite si de la caz la caz, pot afecta un partener, pe ambii sau chiar mai multe persoane din jur daca relatia dura de mult timp, daca au aparut si copii. In orice caz, o despartire este o pierdere simtita diferit de cei doi actori principali.

Iata doar cateva aspecte asupra carora lucrez cu unii dintre clientii mei dupa o despartire:

  1. Relatia trebuie privita drept ceea ce a fost: nu a fost totul roz, dar nici totul negru. Asta e valabil pentru orice relatie. Acest exercitiu ajuta nu doar la o privire mai obiectiva asupra relatiei trecute, ci si la stabilirea unor obiective pentru relatiile viitoare.
  2. Sa vorbesti despre despartire si relatia trecuta, poate fi de ajutor intr-o anumita masura, daca cei care asculta stiu nevoile celui care impartaseste. Reactii de genul: „lasa ca o sa se intoarca”, „ii merge foarte bine”, „nu mai gasesti ca ea/el” nu sunt intotdeauna de ajutor. Contextul e foarte important si la fel si ascultatorul.
  3. Activitati care ajuta intarirea, recapatarea sau construirea increderii in sine sunt de folos celor mai multi dupa o despartire. De multe ori despartirile ne fac sa ne simtim respinsi, lipsiti de valoare, neajutorati. Lucrul pentru restabilirea unei imagini bune despre sine este esentiala in aceasta perioada.

Sigur ca in terapie nevoile celor care vin la psiholog sunt diferite si de aceea pasii de urmat dupa o despartire difera foarte mult. Unii clienti au nevoie sa vindece niste experiente traumatizante, altii au nevoie de ascultare si restabilire a echilibrului interior, iar altii nici macar nu isi cunosc nevoile proprii.

Despartirile pot sa fie uneori ravasitoare, dar pot fi privite si ca oportunitate pentru dezvoltare personala. Unele dintre cele mai importante transformari vazute s-au intamplat dupa cate o despartire dureroasa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.