Insomnia si efectele sale pe termen lung

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Insomnia afecteaza calitatea si cantitatea de somn

Insomnia si efectele sale pe termen lung

Insomnia este o tulburare a somnului, ce afecteaza atat durata cat si calitatea acestuia. Ce caracterizeaza cel mai bine insomnia sunt: dificultatile de adormire, dificultatile in mentinerea somnului, precum si superficialitatea somnului.

Persoanele care sufera de insomnie, se prezinta adesea la psiholog ca fiind lipsite de vlaga, obosite, surmenate, cu dificultati in mentinerea atentiei, cu dificultati de amintire a unor elemente destul de comune vietii lor, cu stare de somnolenta in timpul zilei si cu schimbari ale dispozitiei emotionale.

Pe termen lung, somnul insuficient poate avea urmari si mai grave: accidente, probleme cardio-vasculare grave, depresie, imbatranire prematura, ingrasare, diabet, tulburari de memorie si atentie.

Tulburari de somn – veghe

Pe langa insomnie, exista mai multe tipuri de tulburari ale somnului, precum: hipersomnia, apneea de somn, narcolepsia, parasomniile (cosmaruri, somnambulism, sindromul picioarelor nelinistite), tulburari de ritm circadian.

Cauzele insomniei

Insomnia poate avea cauze multiple, incepand de la cauze medicale, precum dureri cronice, artrita, sinuzita, alergii, astm, reflux gastroesofagian, afectiuni neurologice, si continuand cu diverse cauze care tin de psihic: depresie, anxietate, stil de viata dezordonat, stil alimentar haotic, dar si alte cauze precum: diverse medicamente, calatoriile, munca in schimburi sau pe parcursul noptii.

Insomnia si tratamentele non medicale

Insomnia poate fi tratata medical, cu ajutorul medicatiei specifice, atunci cand cauzele tin de conditii medicale precum cele enumerate mai sus ori atunci cand persoana incepe sa aiba si probleme medicale datorate unei insomnii ce dureaza de multa vreme.

Exista multe persoane care apeleaza cu succes la diverse solutii alternative, precum: suplimente cu melatonina, valeriana, floarea pasiunii, musetel, tei, 5-HTP.

Pentru tratarea insomniei se recomanda adesea psihoterapia. Cu ajutorul psihoterapiei, clientul poate afla si lucra asupra cauzelor insomniei, in timpul sedintelor de terapie ce cuprind atat tehnici cognitiv-comportamentale, cat si alte tehnici precum antrenamente de relaxare, meditatie, educatie despre igiena somnului, aflarea acelor factori care predispun, provoaca si mentin insomnia, ajutor pentru a preveni reaparitia insomniei.

Daca ai insomnie, te invit sa discutam despre asta, pentru a afla cauzele si pentru a lucra impreuna ca tu sa ajungi sa ai un somn bun. Fa o programare acum.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.