Procrastinarea – cum sa nu mai amani sarcinile?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



procrastinarea motivatie

Procrastinarea – cum sa nu mai amani sarcinile?

Procrastinarea – cum sa nu mai amani sarcinile?

Obisnuiesti sa amani sarcinile  pana in ultimul minut al unui deadline? Sau poate ca ti-ai dorit sa te apuci de un curs si tot amani inceperea lui. Poate ti-ai tot spus ca vei trece la un stil de viata sanatos insa ii tot spui ca „de maine”. Ti se pare ca mereu exista ceva mai bun de facut, ca ai alte prioritati, dar in acelasi timp ramai si cu o imensa insatisfactie in suflet.

Exista insa metode prin care poti sa te apuci mai repede de ceea ce ti-ai propus. Poate vei crede ca tine mai mult de motivatie, de absenta lenii sau de cate si mai cate motive ai gasit pana acum.

Ei bine, iti voi spune 2 metode prin care poti sa pacalesti procrastinarea.

1. O mai buna organizare te ajuta sa eviti procrastinarea

Iti poti face un plan pentru ceea ce ai de facut. Poate ca listele ti se par inutile, dar de multe ori ele ne ajuta sa avem o mai buna organizare mentala. Din amalgamul de ganduri si sarcini pe care vrei sa le faci, scrisul unei liste te ajuta sa obtii mai multa claritate. De asemenea, vei putea sa iti prioritizezi mai bine anumite sarcini si sa amani altele care nu sunt neaparat importante.

2. Ca sa nu mai amani sarcinile importante, lasa la o parte perfectionismul

O mare piedica in a te apuca de treaba, poate fi perfectionismul. In cultura noastra perfectionismul a fost urcat pe un piedestal. El este insa o problema pentru ca seteaza niste asteptari nerealiste de la noi si de la cei din jur. Astfel, multi nu incep ce si-au propus pentru ca sunt convinsi ca nu vor face lucrurile suficient de bine sau ca mediul nu este cel potrivit pentru a incepe sarcina.

Dar ce se intampla daca mediul nu va fi niciodata prielnic? Sau daca amani atat de mult un lucru incat pierzi oportunitati?

Poti incepe sa fii mai bland cu tine, sa iti cobori din asteptari si sa te apuci de un lucru chiar daca el nu va iesi „perfect”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.