Resveratrol pentru creier

resveratrol1-fructe-padure.jpg

Polifenolul gasit in coaja unor fructe precum strugurii si fructele de padure (zmeura, dude, afine) se numeste resveratrol. Planta produce aceasta substanta pentru a se apara de diversi daunatori. Soiul de struguri muscadine contine cantitati mai mari de resveratrol decat alte soiuri. Resveratrolul se gaseste si in arahide, in special in arahidele incoltite si in cantitati mai mici in pudra de cacao. Celebrul pahar de vin rosu se pare ca este benefic nu doar prin senzatia de relaxare produsa, ci si prin continutul de resveratrol.

Suplimentarea cu resveratrol este evidentiata atat in studii pe animale, cat si in studii cu subiecti umani. resveratrol struguri

Institutul Max Planck din Germania a condus un studiu pentru a observa efectele resveratrolului asupra creierului. 23 de participanti cu varste intre 50-75 de ani au luat 200 mg de resveratrol pe zi timp de 26 de saptamani, iar alti 23 au luat placebo. Rezultatele au evidentiat mai multe beneficii ale resveratrolului asupra functionarii creierului. La sfarsitul perioadei de testare, la cei care luasera resveratrol, s-a remarcat un impact pozitiv asupra capacitatii de memorare a cuvintelor, evidentiindu-se o crestere a activitatii hipocampului, zona a creierului implicata in memorarea informatiilor pe termen lung. S-a remarcat deasemenea o imbunatatire a nivelului de glucoza in sange, precum si o reducere a tesutului adipos.

Alte studii pun in evidenta capacitatea de preventie in formarea placilor de amiloid din boala Alzheimer si de imbunatatire a functionarii creierului o data ce boala este declansata, incetinind evolutia bolii.

Resveratrolul induce autofagia, mimand efectele restrictiei calorice si avand efecte benefice in Alzhemier, Parkinson, anumite tipuri de cancer.

Se considera ca resveratrolul are un rol antioxidant si este folosit in terapiile anti-aging.

Bibliografie:

  • Effects of resveratrol on memory performance, hippocampal functional connectivity, and glucose metabolism in healthy older adults. – Witte, Kerti, Margulies, Flöel.
  • Resveratrol as a therapeutic agent for neurodegenerative diseases. – Sun, Wang Q, Simonyi A, Sun G.
  • Anti-inflammatory activities of resveratrol in the brain: Role of resveratrol in microglial activation – Feng Zhanga, Jie Liub, Jing-Shan Shia.
  • Resveratrol attenuates inflammation and oxidative stress induced by myocardial ischemia-reperfusion injury: role of Nrf2/ARE pathway. – Cheng, Jin, Zhao, Ren, Deng, Yu.
  • Resveratrol, obesity and diabetes – Katarzyna Szkudelska, Tomasz Szkudelski.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *