Cat timp petreci facand activitati placute?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



timp liber

Cat timp petreci facand activitati placute?

Am scris recent pentru Revista Cariere un articol despre timp si despre cum ni-l petrecem. Timpul inseamna bani – o expresie venita de la americani, dar pe care am ajuns cu totii sa o intelegem mai bine.

Anul trecut m-am gasit in prag de Craciun rasfoind celebra carte Mica Encilopedie Hygge. E o carte care se potriveste bine cu perioada sarbatorilor pentru ca vorbeste despre lucrurile care ne fac placere. Hygge este un adjectiv folosit mai ales de danezi si norvegieni, ce inglobeaza alte adjective precum: confortabil, placut, intim, frumos, dragut, pitoresc. Cartea e ca o revista care aduna in ea cateva idei despre cum sa iti faci viata mai placuta. Am considerat ca era un moment bun pentru a face cadouri, asa ca am organizat pe Instagram un giveaway.

https://www.instagram.com/p/Brs-jLqFQdB/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Dincolo de imaginile si textele frumoase, mi-a atras atentia si altceva. In carte se afla si un grafic realizat dupa un studiu al psihologului Daniel Kahneman, un grafic despre timp.

Faptul ca graficul era din 2005, iar acum metodele de petrecere a timpului liber s-au modificat destul, nu exclude intrebarea pe care e bine sa ne-o punem:

Cat timp dintr-o zi mi-l petrec facand ceea ce-mi place?

Daca ai sta sa pui pe hartie activitatile pe care le faci pentru ca „trebuie” si activitatile pe care le faci pentru ca iti place sa le faci, ce crezi ca ai obtine? Ce parte din timpul tau o aloci pentru momente care iti dau satisfactie? Cate ore din zi le petreci captiv in tot felul de activitati plictisitoare sau stresante?

Alege o zi tipica, din timpul saptamanii. Noteaza tot ce faci pe durata unei zile. Apoi evalueaza fiecare activitate de la 1 a 5, 1 fiind total nesatisfacator, iar 5 fiind foarte satisfacator. Apoi numara orele petrecute cu aceste activitati.

Daca numarul activitatilor aducatoare de satisfactie este unul important, te poti considera un om care a facut alegeri bune in viata sa. Daca nu, poate ca e timpul sa faci unele schimbari in bine.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.