Cuplu: 4 semne pentru divort

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Cuplu: 4 semne pentru divort

Cuplu: 4 semne pentru divort

Terapeutul John Mordecai Gottman este cunoscut datorita cercetarilor sale asupra stabilitatii maritale si a factorilor predictivi pentru divort. El a identificat 4 obiceiuri proaste ale cuplurilor care vin la psihoterapie de cuplu, denumite cei 4 calareti ai apocalipsei care duc la divort. Altfel spus, vom vorbi despre 4 semne (indicatori) care anunta un divort sau o despartire in cuplu. Acestia sunt cei mai importanti predictori pentru destramarea unei relatii si sunt de obicei interconectati.

4 semne pentru divort: Critica

Criticile indreptate catre personalitatea partenerului pot duce rapid la destramarea relatiilor si chiar la divort. Exista o diferenta importanta intre a semnala o problema in relatie sau in comportament si atacul la persoana. Semnalarea problemelor poate fi facuta fara blamarea partenerului si poate fi exprimata in mod pozitiv „Mi-ar placea sa…”. Critica repetata duce la obosirea relatiei.

4 semne pentru divort: Defensiva

De obicei critica si defensiva merg mana in mana. Cand cineva iti aduce o critica intri pe pilot automat si devii defensiv. Atitudinea defensiva nu ajuta relatia. Atunci cand un partener greseste, este important sa isi recunoasca greselile. Atitudinea de genul „Eu am intotdeauna dreptate” este una foarte distructiva. Acceptati ca unul dintre comportamentele dumneavoastra poate deranja partenerul si incercati sa gasiti metode de comunicare eficiente pentru depasirea obstacolului.

4 semne pentru divort: Blocarea

Cand unul dintre parteneri este coplesti de situatie isi poate ridica un zid. Zidul presupune tacere totala, raspunsuri monosilabice, deconectarea aparenta de la situatie. Este important pentru partenerul dumneavoastra sa stie ca este ascultat si inteles. Este important pentru relatia voastra sa aveti comunicare si nu monolog. Daca vi se pare ca nu puteti continua discutia puteti stabili amanarea ei pentru un moment cand veti fi amandoi mai calmi.

4 semne pentru divort: Dispretul

Dispretul este cel mai puternic predictor al divortului. Batjocorirea partenerului, sarcasmul, inganarea, injuriile sunt toate semne ale dispretului. Atunci cand simtiti dispret inseamna ca aveti nevoie de un moment pentru relaxarea spiritelor inainte de a continua discutia. Incercati sa puneti accentul pe partile pozitive ale partenerului atunci cand o veti relua.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.