Esti singur/a de sarbatori?

Despre


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Esti singur/a de sarbatori?

Te simti singur? De sarbatori, mai mult decat in alte momente din an, singuratatea este simtita puternic. Asteptarile mari si comparatia cu viata altora sunt uneori inevitabile. Singuratatea din prezent este simtita cu mai mare intensitate atunci cand exista un istoric ce implica singuratate, trauma, abandon in copilarie.

Din teama de singuratate, multi oameni se indreapta catre comportamente toxice sau catre oameni toxici.

Exista metode prin care singuratatea sa nu mai fie atat de apasatoare in preajma sarbatorilor.

Este important sa stii cum sa fii singur

Intalnesc multe persoane care nu reusesc sa se bucure nici macar o clipa de momentele in care sunt singure, care nu stiu ce sa faca atunci cand nu au pe cineva alaturi. Nu isi doresc sa fie lasate singure nici o clipa. Traiesc o teama reala ca acel moment s-ar putea prelungi la nesfarsit. Cauta cu disperare pe cineva (pe oricine, chiar si persoane de care sunt constiente ca ar fi nepotrivite) cu care sa vorbeasca, uneori devenind foate insistente sau furioase in cazul in care ar fi refuzate. Un psiholog te poate invata sa te bucuri de momentele in care esti singur, iar acest antrenament iti va fi util in momente grele, precum intampinarea sarbatorilor fara cineva alaturi. Vei invata astfel ca tine de tine sa faci trecerea de la apasarea singuratatii la oportunitatile date de solitudine.

Cauta compania potrivita

Chiar daca nu ai un partener de cuplu, cu siguranta exista persoane in viata ta care te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada: rude, prieteni, colegi, vecini. Daca nu esti invitat nicaieri, organizeaza tu o reuniune sau o petrecere in care sa inviti cunoscutii.

Spune-le celor apropiati ca te simti singur

Cu siguranta vor dori sa te ajute sa treci peste perioada asta. Impartasirea sentimentelor poate fi dificila pentru multe persoane daca este perceputa ca un semn de slabiciune. Daca vei privi exprimarea sentimentelor ca pe un gest de onestitate, s-ar putea sa ai mai mult curaj in acest demers.

Viata pe Facebook este intodeauna mai roz sau mai neagra decat in realitate

Fa-ti un plan cu cele mai bune carti si filme (de preferat comedii) care sa te tina ocupat de sarbatori. Aminteste-ti ca pe Facebook nici viata ta nu este asa cum este in realitate si evita excesul de scufundare in povestile celorlalti.

Daruieste

Atunci cand daruiesti te simti bine. Cauta copii sau batrani nevoiasi si fa un cadou. Daca nu dispui de suficiente resurse, inscrie-te voluntar la diverse actiuni de sarbatori. Te vei simti mult mai implinit si vei privi viata printr-un filtru ceva mai optimist dupa o fapta buna.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.