Dubai, vacanta cu parfum de oud

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



bakhoor oud parfum arab oriental

Dubai, vacanta cu parfum de oud

Dubai, vacanta cu parfum de oud

Cand ne-am programat aceasta vacanta am stiut ca o parte importanta pentru mine va fi reprezentata si de cateva descoperiri olfactive.

Se spune ca e mai usor sa ne amintim anumite experiente atunci cand ele sunt asociate cu anumite mirosuri.

Mirosurile sunt foarte strans legate de amintiri si emotii. Asta se intampla pentru ca, spre deosebire de alte simturi, cel olfactiv are o ruta mai rapida catre hipocamp, responsabil de amintiri, dar si catre amigdala, responsabila printre altele si de procesarea emotiilor. Gustul, vazul, atingerea si auzul mai au o statie de triaj in talamus.

Mirosurile pot trezi in noi amintiri placute, dar si neplacute. De exemplu, mirosul ciupercilor ma duce rapid cu gandul la copilarie si plimbarile frumoase prin padure, cel al cimbrisorului la dealurile din spatele casei bunicii mele, in timp ce mirosul de gogonele ma trimite direct la dezgustatorul ghiveci cu legume de la gradinita.

Parfumurile arabe sunt in general puternice, grele, cu arome care uneori te lovesc. Arabii au o pasiune pentru arome sub orice forma: betisoare parfumate, rasini, uleiuri, uleiuri parfumate pentru par, parfumuri pentru incaperi sau masina. Gasesti parfumuri arabe atat in mall-uri cat si in bazaruri.

Magazin cu parfumuri din Global Village

Des intalnite in parfumeria araba sunt esentele de oud, trandafir, mosc, tamaie, curmale.

parfum bazar dubai
Magazin cu parfumuri din Global Village Dubai

Oud sau bakhoor?

Oud sau oudh se refera la lemnul de agar (agarwood). Copacul in sine este lipsit de miros, dar dupa infectarea lui cu un anumit tip de mucegai, produce o rasina aromatica. Lemnul cu aceasta rasina este foarte rar si foarte apreciat in parfumerie. De aceea are un pret piperat. Surcelele de oud adevarat nu sunt extrem de parfumate, nu sunt negre si sunt foarte scumpe.

Bakhoor sunt niste surcele negre, imbibate in parfum, care se folosesc pentru parfumarea casei prin ardere. Ele se gasesc peste tot in bazarurile din Dubai si sunt accesibile ca pret. Uneori sunt imbibate in esenta naturala, dar de cele mai multe ori sunt impregnate cu parfum sintetic ce miroase a oud. Exista si bakhoor cu esente naturale si uleiuri esentiale, dar probabil ca nu le veti gasi in bazar si vor avea un pret mai mare. Bakhoor poate fi gasit si sub forma de blocuri, tablete sau bile.

La plimbare prin bazar precis veti ramane cu amintirea fumului de bakhoor.

bakhoor oud parfum arab oriental
Bakhoor de la un magazin din Global Village Dubai

De unde cumparam parfum cu sau fara oud?

Puteti cumpara parfumuri ieftine din bazar. Rezistenta lor insa nu e prea buna. Daca alegeti sa le cumparati de acolo, mirositi din mai multe locuri inainte de a plati. Unele sunt mai bune, mai fine ca miros. Trebuie sa fiti uneori gata sa negociati. La magazine va ofera un parfum la 100 – 200 – 300 de dirhami, va mai dau vreo doua parfumuri cadou si inca un cadou pentru masina sau ulei de par parfumat.

Parfumuri ce au compozitie si rezistenta superioare veti gasi in mall. In Galeries Lafayette Dubai veti fi surprinsi de amabilitatea vanzatorilor de la toate brand-urile. Copiii din grup au fost parfumati si incantati la fiecare pas. E o mare diferenta de amabilitate fata de magazinele romanesti de parfumuri. Preturile pentru marcile cunoscute erau putin mai mari decat le gasim in tara. Noi am cumparat parfum Hind Al Oud – Emarati Musk. A fost 700 de dirhami pentru 50 de ml. Initial pare un parfum strident, dar se transforma pe piele foarte frumos. Isi pierde din duritate, devine molcom si senzual, dar persistent. Are note de curmale, vanilie, mosc, nucsoara. Tot in acest magazin aveau si betisoare parfumate cu arome interesante.

hind al oud parfum dubai
Parfum Hind AL Oud – Emarati Musk

De ce ne va aminti acest parfum? Probabil de toata calatoria, de aromele de betisoare parfumate, de curmalele moi si dulci, de plaja, de mare si de toate contrastele vazute aici.

Descopera si aromele culinare ale Dubaiului.

Citeste despre locurile vizitate in Dubai.

parfumuri arabe arabesti oud blog vacante calatorii recomandari avion rezervari

Comments

comments

Un răspuns la “Dubai, vacanta cu parfum de oud”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.