Andreea Orheanu – cabinet psihologic in Bucuresti si sedinte online
Andreea Orheanu, psiholog Bucuresti
Am fost dintotdeauna o persoana creativa si mi-am urmat pasiunea pentru frumos si pentru oameni si in munca mea.
M-am format in Psihologie, dar si in Comunicare si Relatii Publice. Am lucrat o perioada in domeniul comunicarii, luand contact cu mediul organizational, complex si ofertant. Am avut astfel posibilitatea de a ma implica in activitati CSR, dar si in campanii de comunicare pentru evenimente sportive, de sanatate sau pentru angajati.
Formarea noastra, ca psihologi si psihoterapeuti, este una continua. In practica mea folosesc tehnici din mai multe scoli de psihoterapie pentru a gasi abordarea potrivita fiecarui client.
Andreea Orheanu, psiholog bun Bucuresti
Metode terapeutice pe care le practic la cabinet
Analiza tranzactionala este un model de intelegere a oamenilor si a relatiilor dintre ei. Analiza tranzactionala propune atat un model terapeutic, dar si un model de teorie a comunicarii. Aceasta abordare isi gaseste aplicatii in comunicare, psihologie, consiliere, psihoterapie, coaching, dar si in psihologia organizationala si educationala. Analiza tranzactionala are la baza 3 principii:
- Oamenii sunt OK – se refera la ceea ce este un om si nu la comportamentul sau;
- Fiecare om are capacitatea de a gandi – (cu exceptia anumitor afectiuni cerebrale grave) se refera la faptul ca putem lua decizii pentru viata noastra;
- Oamenii se pot schimba – oamenii au capacitatea de a face alegeri pentru viata lor, iar deciziile luate anterior pot fi inlocuite cu unele noi.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala are la baza ideea ca felul in care gandim influenteaza felul in care ne simtim si comportamentul pe care il manifestam. Psihoterapia cognitiv comportamentala foloseste tehnici de restructurare cognitiva si tehnici comportamentale. Aceasta metoda terapeutica poate fi inteleasa ca un proces de invatare de noi moduri de gandire si dezvoltare de aptitudini pentru a face fata problemelor. Ea sta la baza multor modele de coaching din prezent. Este o terapie bazata pe dovezi stiintifice.
Psihoterapia EMDR (terapie de desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare) este o forma terapeutica aparte, structurata, ce poate fi folosita in special pentru trauma, sindrom de stres post traumatic (PTSD), dar si in diverse probleme de anxietate. Ea are ca rezultat reducerea intensitatii emotionale asociate amintirilor traumatice. Terapia EMDR are 8 faze. Este o terapie bazata pe dovezi stiintifice. Ca terapeut EMDR pot spune ca am avut satisfactii foarte mari sa vad rapiditatea cu care aceasta terapie aduce schimbare in vietile clientilor mei. Desi la inceput am fost printre sceptici, fiind o practica mai neobisnuita, m-a convins destul de rapid inca din momentul in care am incercat-o prima data si apoi am si dorit sa parcurg toate trainingurile necesare. Exista numeroase articole de specialitate, studii si meta-analize care i-au demonstrat eficienta.
Pe langa cele 3 abordari terapeutice, implic in munca mea tehnici si modele din Process Communication Model si Process Therapy Model, psihoterapie sistemica, psihoterapii scurte, terapie prin arta, mindfulness si nu numai.
In prezent studiez si psihoterapia integrativa, pentru o abordare holistica.
Colaborari, evenimente, workshop-uri de psihologie
Pe langa activitatea de la cabinet, accept cu drag invitatii de a participa in diverse emisiuni tv (TVR, Digi, Antena 1), radio (Smart FM), interviuri online sau in presa scrisa (Revista Cariere, Click Sanatate), workshop-uri si evenimente pe teme de psihologie si comunicare. In 2018 am avut o colaborare la radio SmartFM pentru emisiunea de dimineata, unde zilnic am avut o scurta interventie pe teme de psihologie.