Probleme in psihoterapia de cuplu

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Psihoterapia de cuplu si problemele ei

Probleme in psihoterapia de cuplu

Psihoterapia de cuplu poate intampina diverse blocaje. Este laudabila dorinta partenerilor de a-si salva relatia, insa a merge la un psihoterapeut de cuplu nu inseamna automat ca relatia va fi salvata. Este important sa intelegem ca un cuplu este format intotdeauna din 2 parteneri si ca acordul si dorinta de a-si salva relatia trebuie sa vina din partea amandurora. Psihoterapia nu face munca in locul celor doi parteneri.

Totusi, oricat de experimentat ar fi psihologul la care va merge cuplul, este important ca partenerii sa stie ca acesta nu poate face minuni. Iata asadar cateva aspecte care pot ingreuna terapia de cuplu:

Partenerii de cuplu ajung prea tarziu la psihoterapeut

Uneori poate fi prea tarziu. Este important sa observati problemele voastre din timp, cand lucrurile mai pot fi salvate. De obicei aceste probleme nu dispar de la sine si nu are rost sa asteotati pana se agraveaza.

Psihoterapia de cuplu se concentreaza pe cuplu, nu pe schimbarea partenerului

Cand mergeti la terapie de cuplu, terapeutul se va concentra mai ales pe ceea ce nu merge in relatie. De multe ori unul dintre parteneri si-ar dori ca celalalt sa se schimbe. Schimbarile se produc de obicei in intervale de timp mai mari, in sedinte de terapie individuala. Terapeutul poate sugera sedinte de terapie individuala ambilor parteneri.

„Ori sa se revizuiasca primesc! Dar sa nu se schimbe nimica!”

Nu puteti merge la psihoterapie de cuplu si sa va asteptati ca lucrurile sa mearga struna fara sa schimbati ceva si fara sa lucrati in permanenta la asta. Directia poate fi sugerata de psiholog, dar munca este a voastra. Trebuie sa fiti dispusi sa lucrati impreuna la relatie, sa negociati, sa comunicati. Este deasemenea foarte important sa nu ascundeti detalii care vi se pot parea rusinoase, dar care pot avea un mare impact asupra directiei pe care terapeutul o alege pentru voi.

Neasumarea responsabilitatii in problemele aparute in cuplu

Exista cupuri destule in care unul dintre parteneri considera ca nu este vinovat cu nimic. Desi la terapia de cuplu nu se cauta un vinovat asumarea responsabilitatii pentru anumite probleme aparute in dinamica relatiei este esentiala.

Asadar, psihoterapia functioneaza daca cei doi parteneri lucreaza, colaboreaza impreuna pentru reusita si daca au grija sa mearga la terapie inca de cand apar primele probleme.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.