Antiaging, longevitate si mentinerea abilitatilor cognitive
Un studiu publicat in Journal of Neuroscience pune in evidenta diferente ale modului in care imbatranesc oamenii. Au studiat diferentele dintre cei care imbatranesc normal si cei care isi mentin creierul tanar, chiar si la o varsta inaintata (persoane longevive, asa numitul efect antiaging). Astfel, creierul unor varstnici trecuti de 80 de ani arata mai tanar cu 30 de ani in comparatie cu cel al altor persoane de varste similare. Cei care si-au mentinut abilitatile cognitive la o varsta atat de inaintata au fost etichetati ca SuperAgers de catre cercetatorii care au condus studiul de la Universitatea Northwestern.
Strategiile antiaging sunt de mare iteres in ziua de azi. Ele nu se refera numai la metode de intretinere a pielii si a corpului. Mai nou, se recurg la tot felul de metode antiaging: de la invatarea de lucruri noi si pana la folosirea de suplimente si diete cu efecte pozitive asupra creierului.
Creierul persoanelor etichetate ca SuperAgers au 3 componente diferite fata de persoanele care imbatranesc tipic:
- o regiune mai ingrosata si mai mare a cortexului cingular anterior
- mai putine noduri neurofibrilare
- un numar semnificativ de neuroni von Economo
Prezenta nodurilor neurofibrilare a fost asociata cu boala Alzheimer, in timp ce neuronii von Economo sunt asociati cu o inteligenta sociala mai mare.
Inca nu este clar motivul pentru care exista aceste diferente, dar se banuieste ca ar fi ori exprimarea unei gene, ori un cumul de factori.
Strategii antiaging pentru creier
- invata mereu lucruri noi – fie ca e vorba de o noua limba straina, un instrument sau practicarea unui sport nou.
- ai grija de dieta – o dieta antiinflamatorie protejeaza creierul pe termen lung
- fa sport – miscarea e buna pentru intreg corpul, nu doar pentru ceea ce se vede.
Sursa studiu: http://northwestern.edu/