“De ce mint copiii” de Paul Ekman este o carte pe care orice parinte ar trebui sa o citeasca. Minciuna nu este un lucru nefiresc. Multi parinti se confrunta cu minciuni din partea copiilor, iar Paul Ekman incearca sa analizeze acest fenomen.
Autorul arata ca exista mai multe tipuri de minciuna si mai multe variatii ale adevarului. Oamenii pot minti din mai multe motive – de la a evita pedepsele si pana la a-si proteja intimitatea. Se pot astfel analiza: tehnica minciunii, motivul, tinta si impactul minciunii.
Interviurile cu copii arata ca majoritatea dintre ei recunosc faptul ca ascunderea adevarului este o forma de minciuna. Tainuirea adevarului este doar o alta tehnica de a minti, pe care mincinosul o alege in functie de situatie.
Exista si minciuni ce pot fi considerate acceptabile in anumite situatii, ca atunci cand protejeaza tinta de un pericol sau atunci cand vrem sa fim diplomati.
Nu exista doar un motiv pentru care copiii mint, ci exista o varietate de motive, ce difera in functie de varsta, de la: evitarea pedepsei, evitarea rusinii, evitarea dezamagirii si tradarii colegilor sau prietenilor samd.
Exista deasemenea mai multe tipuri de minciuni: fanfaronada sau exagerarea, minciuna pentru protejarea intimitatii, minciunile pentru putere, minciuni pentru castigarea admiratiei, minciuni pentru protejarea apropiatilor, minciuni pentru evitarea unor pedepse etc.
Paul Ekman aminteste in cartea sa si despre stadiile moralitatii enuntate de Kohlberg:
Stadiul 0, prescolarii – Minciuna nu este gresita daca le aduce ceea ce isi doresc. Parintele trebuie sa ii spuna copilului ca este fericit cand spune adevarul si ca nu doriti ca el sa spuna minciuni.
Stadiul 1, 5-6 ani – Copiii cred ca adultii isi pot da seama mereu de minciuni si de aceea ei sunt mai cooperanti. Parintele poate explica nedreptatea minciunii si se poate incerca schimbarea de perspectiva.
Stadiul 2, 6-8 ani – Notiunea lor de dreptate este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Parintele trebuie sa explice consecintele minciunii folosind ca exemplu familia si trebuie exprimata dezamagirea in cazul minciunii.
Stadiul 3, 8-12 ani – Copilul vrea sa se ridice la nivelul asteptarilor celorlalti, le pasa foarte mult de aprobarea prietenilor, asa ca preocuparile morale pot slabi daca nu coincid cu ce spun prietenii. Copii sunt motivati sa evite pedeapsa si sa fie demni de imaginea de sine. Ei mint pentru a evita ridiculizarea, pentru a evita sa ii nemultumeasca pe parinti si pentru a castiga aprobarea prietenilor.
Daca v-am trezit interesul cu aceste idei, puneti cartea “De ce mint copiii” de Paul Ekman pe lista voastra de carti de parenting! Veti afla multe alte lucruri utile despre minciuni si mincinosi.