Gaslighting – forma de manipulare psihologica

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



gaslighting narcisism manipulare

Gaslighting – forma de manipulare psihologica

Termenul de gaslighting se refera la o forma de abuz psihologic prin care victima incepe sa se indoiasca de propria sanatate mintala, de realitatea in care traieste, de memoria sa si de tot ce se intampla in jurul sau. Perceptia asupra sinelui si a realitatii este inlocuita cu varianta introdusa de manipulator.

Aceste tactici de manipulare sunt folosite mai ales de persoanele cu tulburare de personalitate narcisica sau/ si tulburare de personalitate antisociala. Ele pot fi observate atat in relatiile de cuplu, la locul de munca (sefi sau colegi manipulatori) sau la nivel politic (dictatori, politicieni) si la nivel religios (secte, culte). Narcisismul este un spectru. Avand in vedere acest lucru, anumite trasaturi pot fi prezente intr-o mai mica sau mai mare masura.

Tacticile folosite variaza destul de mult si implica adesea negarea unor abuzuri anterioare, negarea unor vorbe sau fapte din trecut si incercarea de a rescrie realitatea victimei. Uneori abuzatorul muta blamul asupra victimei sau asupra altcuiva.

Ce tactici folosesc manipulatorii si cum poti sa recunosti gaslighting-ul?

1. Minciuna in gaslighting

Cei care folosesc gaslighting-ul sunt “mincinosi de meserie”, mincinosi patologici. Minciuna fiind ca o a doua natura, nu renunta la sustinerea ei si nu recunosc faptul ca au mintit. Chiar si cand minciunile sunt sfruntate, ei vor incerca asiduu sa convinga victima asupra veridicitatii celor spuse de ei. Cel mult vor spune: “Am mintit spre binele tau”, “Am mintit pentru ca nu ai fi suportat realitatea”.

2. Vina nu este niciodata a lor

A-ti asuma vina inseamna sa recunosti ca ai gresit si sa fii dispus sa suporti niste consecinte. Dar asta ar insemna si imperfectiune, stirbirea unei imagini si neatingerea scopului. Asa ca personalitatile narcisice nu vor tolera astfel de lucruri si vor invinovati victima sau pe altii. Sunt frecvente replicile de tip “Tu m-ai fortat sa fac asta”.

3. Sentimentele tale nu conteaza

“Exagerezi!”, “Esti prea sensibil(a)!”, “Ma innebunesti cu plangerile tale!” sunt toate expresii folosite frecvent de personalitatile de tip narcisic. Acesti oameni empatizeaza greu sau deloc. Ei au dificultati majore in a recunoaste sentimentele. Atunci cand le recunosc, de multe ori nu le asimileaza, nu le traiesc. Realitatea este schimbata astfel pentru ca victima ajunge sa creada despre sine ca exagereaza, ca este sensibila si ca lucrurile nu sunt chiar atat de tragice cum a crezut initial.

4. Repovestirea realitatii ca tehnica de gaslighting

Aflate in situatii in care sunt povestite intamplari din trecut, aceste persoane vor incerca frecvent sa gaseasca alte explicatii pentru intamplari. Tot in acelasi registru, vor nega anumite detalii sau le vor repovesti introducand detalii noi, favorabile pentru imaginea lor.

5. Mimarea empatiei

 Unele persoane cu diagnostic de tulburare de persoanlitate narcisica nu pot simti si manifesta emotiile asa cum o fac persoanele fara tulburari de personalitate. Fiind de obicei indivizi cu un nivel de inteligenta crescut, ei pot invata si mima emotiile. Folosesc astfel de comportamente pentru a obtine foloase ori pentru a scapa din situatii inconfortabile.

6. Confuzia ca arma

Confuzia slabeste oamenii, increderea pe care o au in ei insisi si in capacitatea de a sonda realitatea. Daca un om este ocupat sa lupte sa iasa dintr-o ceata mentinuta permanent, el este captiv atat timp cat manipulatorul va avea nevoie de el. 

7. Ceilalti oameni sunt impotriva ta

Relatiile cu ceilalti vor fi afectate si ele. Increderea in oameni este slabita astfel:

  • persoana care manipuleaza realitatea va convinge victima ca ceilalti sunt impotriva ei, ca au defecte ingrozitoare sau ca spun sau fac lucruri impotriva victimei
  • victima este convinsa ca ceilalti ii vor raul sau ca o desconsidera
  • victima se izoleaza de ceilalti si ajunge sa fie si mai mult sub influenta manipularii.

De asemenea, manipulatorul poate culege simpatie pozand in victima si ilustrand victima ca un abuzator.

8. “Ti-ai pierdut mintile!”

Dupa o vreme in care abuzatorul se prezinta victimizandu-se, acesta incepe sa afirme in mod direct ca victima este nebuna. Ceilalti vor fi convinsi de nebunia victimei si vor evita contactul sau vor fi de partea abuzatorului. In timp, victima poate ajunge sa creada ca isi pierde cu adevarat mintile.

Comments

comments

Un răspuns la “Gaslighting – forma de manipulare psihologica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.