Cum sa ceri iertare

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Cum sa ceri iertare

In relatiile cu cei dragi cu totii facem greseli, fie ca e vorba de relatia de cuplu, de relatii intre rude sau prieteni. Atunci cand gresim ne dorim iertare din partea celor apropiati, ne dorim ca acea greutate data de sentimentul de vinovatie sa se micsoreze sau sa dispara. Pentru asta e important sa recunoastem greselile facute si sa stim cum sa cerem iertare pentru ca uneori un simplu „Imi pare rau” nu este suficient. Persoana care a fost ranita are nevoie sa stie ca isi poate investi din nou sentimentele in relatia cu cel care i-a gresit si de aceea sinceritatea si modul de a cere scuze sunt foarte importante.

Consilierul matrimonial Gary Chapman si psihologul Jennifer Thomas arata in cartea „Cele 5 limbaje ale scuzelor” cum oamenii folosesc limbaje diferite pentru exprimarea regretului. De aceea e importanta comunicarea si cunoasterea limbajului folosit de persoana careia ii vom adresa scuzele. Ce are ea/el nevoie si cum pot eu sa ii ofer asta?

iertare-limbaj-scuze-psiholog

Exprimarea regretului

Exprimarea regretului se refera la aspectul emotional al cererii de scuze si cel mai adesea imbraca forma lui „Imi pare rau!”.

Acceptarea responsabilitatii

Dupa „Imi pare rau!” e bine sa evitam folosirea lui „dar…”. Cu siguranta cel care isi cere scuze considera ca exista anumite justificari care l-au impins sa greseasca, dar acest lucru nu schimba realitatea – faptul ca a gresit. Asadar, e mult mai eficient sa spunem „Imi pare rau pentru ce am facut. Nu exista nici o justificare pentru comportamentul meu.”

Indreptarea greselii

Un pas important pentru obtinerea iertarii il reprezinta indreptarea greselii, restituirea a ceea ce a fost pierdut de celalalt prin greseala infaptuita. Un mod bun de a indrepta greseala este cel de a spune „Ce pot face ca sa indrept lucrurile?” si apoi sa ne angajam in a respecta nevoia persoanei ranite.

Regretul sincer

Regretul sincer se infaptuieste prin luarea de angajamente: „Stiu ca am gresit, dar nu vreau sa mai fac asta. Voi incepe sa imi indrept comportamentul.”

Solicitarea iertarii

Solicitarea iertarii este un pas greu pentru multi dintre cei care gresesc. „Te rog sa ma ierti” poate fi greu de spus mai ales daca cel care a gresit se teme sa nu fie respins sau daca ii este foarte greu sa isi asume un esec. Chair daca este greu sa solicitam iertarea, acest pas arata ca suntem constienti de greselile facute si vrem salvarea relatiei.

scuze-psiholog-iertare-cuplu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.