Mesele in familie – aspecte psihologice
Iata un tablou tot mai intalnit: suntem atat de ocupati si captivati de alte lucruri, incat mesele au devenit ceva rapid, care sa nu ne incurce programul zilnic. La birou multi mananca in fata computerului, pentru a nu incurca productivitatea acelei zile. Altii nu au apucat sa manance la pranz si infuleca ceva rapid in masina. Ajunsi acasa, pregatim rapid ceva, iar copilul isi ia farfuria pentru a manca in fata televizorului.
De cate ori pe saptamana mananci impreuna cu familia, asezati la masa, fara telefoane sau tablete care sa va distraga atentia? Acel tip de masa la care sa te simti bine, sa povestesti chestii interesante de peste zi?
Mesele in familie au ca efecte benefice remarcate la copii:
- Scad cu 35% probabilitatea de a se angaja in comportamente alimentare nedorite precum mancatul compulsiv sau restrictia calorica frecventa
- Cresc cu 24% probabilitatea de a alege alimente sanatoase
- scad cu 12% probabilitatea de a fi supraponderal (Hammons & Fiesse, 2011)
- In randul adolescentilor s-a observat o scadere a implicarii in comportamente ce implica abuzul de substante (droguri, alcool),
E bine ca toata familia sa participe si la pregatirea mesei si la strangerea ei. Astfel copiii pot invata sa fie mai responsabili, sa aleaga alimente mai sanatoase. Invata socializare, se produce apropiere, atasament. Aceasta apropiere creaza spatiul necesar pentru impartasirea unor evenimente, framantari. Daca doar unul dintre parinti pregateste masa si o si strange la final, atunci oboseala il poate face sa renunte la acest obicei sanatos.
Acelasi principiu se poate aplica si in cazul meselor cu prietenii. Gazda trebuie ajutata la gatit, dar si la stransul mesei. Aceasta implicare sudeaza relatiile, fie ca e vorba de cele familiale sau de prietenie.
Mai jos si o scurta interventie pe subiectul meselor in familie sau cu prietenii, la emisiunea Neatza cu Razvan si Dani de pe Antena 1:
Mesele in familie: http://a1.ro/neatza-cu-razvan-si-dani/faze-tari/masa-un-prilej-de-a-sta-impreuna-cu-familia-sau-prietenii-id698536.html