Terapia de cuplu e privita adesea ca un moft, desi exista tot mai multe dovezi (cercetari) ca aceasta functioneaza.
Cuplul din zilele este supus mai multor presiuni ca niciodata. Nu putem sa comparam relatiile pe care le-au avut parintii sau bunicii nostri cu relatiile pe care le avem noi acum. De ce? Pentru ca timpurile s-au schimbat. Pentru ca modalitatile in care comunicam s-au inmultit si s-au modernizat, uneori poate in detrimentul unor relatii asa cum le stiam si cum ni le imaginam atunci cand eram mici. Se studiaza efectul social media asupra cuplurilor, dar banuim cu totii ca au un impact serios asupra relatiilor noastre.
Asadar, in aceste conditii, se ivesc cateva intrebari: Sunt relatiile noastre mai superficiale? Sunt mai multe tentatii care ne abat atentia de la relatiile cu sens? Isi doresc cu adevarat ambii parteneri sa lucreze la bunul mers al relatiei? Cum influenteaza mersul relatiei viata de familie?
Iata 5 aspecte in care un terapeut de cuplu va este de ajutor:
Terapia de cuplu va ajuta sa va priviti relatia cu mai multa obiectivitate. Relatia este un proces la care ambii parteneri trebuie sa lucreze. Relatia de cuplu nu este ceva magic si nu trebuie sa asteptam sa se intample totul de la sine.
Terapeutul va poate gasi acele tipare de comunicare ineficiente. Apoi va poate indruma spre exersarea unor moduri de comunicare mai utile cuplului.
Relatia are nevoie de exprimare a emotiilor si a nevoilor. Asta poate fi uneori dificil, incomod pentru partener.
Diminuarea comportamentelor disfunctionale este necesara pentru imbunatatirea interactiunilor dintre parteneri.
In cadrul terapiei puteti afla punctele forte ale relatiei voastre si cum sa treceti constructiv peste o cearta.
Bineinteles ca fiecare relatie este unica si psihoterapeutul va tine cont de particularitati. De asemenea, se poate ca psihologul ales pentru terapie sa va ceara sa veniti si in sedinte separate. Psihoterapia individuala este benefica relatiei de cuplu pentru ca partenerul va invata sa-si gestioneze propriile probleme.
Un răspuns la “Terapia de cuplu functioneaza. Transformarea relatiilor”
[…] legate de satisfacția ta în cuplu, este recomandat să cauți terapie de cuplu. Terapia de cuplu funcționează cu atât mai bine cu cât problemele sunt abordate din timp. Un alt predictor al succesului în terapia de cuplu este stabilirea unor obiective comune ale […]