Ce iti face placere? Tu cum iti faci pe plac?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Placere ceai autocunoastere psihologie

Ce iti face placere? Tu cum iti faci pe plac?

Sa-ti faci pe plac e adesea privit ca un semn de egoism. Exista totusi o delimitare intre ce este semn de egoism si ce reprezinta un mod sanatos de a petrece timpul cu lucrurile care iti fac placere.

Intalnesc frecvent oameni care nu stiu ce inseamna grija pentru ei insisi. Suntem atat de preocupati in vietile noastre incat de multe ori uitam sa mai respiram. A avea grija de tine poate insemna in anumite perioade ale vietii doar un somn bun si un dus rapid. Proaspetele mame stiu cu siguranta despre ce vorbesc.

Grija presupune protectie, presupune granite sanatoase, dar e si despre lucrurile care ne fac noua placere.

Haide sa facem un mic exercitiu de autocunoastere:

  • Ia un pix si o foaie de hartie si fara sa te gandesti foarte mult, scrie primele 3 lucruri care iti fac placere (si care nu iti sunt daunatoare).
  • Intoarce foaia si scrie 3 lucruri pe care le faci pentru tine si doar pentru tine saptamanal.
  • Revino apoi la prima parte a exercitiului si completeaza cat mai multe lucruri care iti fac placere.
  • Mergi apoi din nou la lucrurile pe care le faci deja pentru tine si observa daca sunt parti care coincid intre ceea ce iti face placere si ceea ce faci deja pentru tine.
  • Daca sunt prea putine suprapuneri, daca simti ca faci prea putin pentru tine sau daca ti-e greu sa identifici lucrurile care iti fac placere este clar ca e timpul sa faci niste schimbari si sa iti faci un plan pentru asta.

Citeste si articolul Cum sa ai grija de tine.

Uite, iti voi da 3 exemple despre lucruri care imi fac placere si pe care le fac pentru a avea grija de mine:

Cartile si cititul – citesc cat pot de des si incerc adesea sa-mi fac timp pentru a citi si beletristica. Sunt in continuare pasionata de cititul cartilor in format de hartie.

Ceaiulceaiul e o pasiune veche. Cam de cand mi-am dat seama ca prefer cafeaua in prajituri si nu in cana. Am o pasiune pentru cutii si arome de ceaiuri naturale, imi plac ceainariile si gradinile in care pot sa ma bucur de o ceasca de ceai.

Calatoriile – nu e nevoie de cine stie ce destinatii exotice. Ma pot bucura de frumusetea unui loc si mai aproape de casa, dar si mai departe. Important e sa imi creez amintiri placute.

Sursa foto: craftsvilla

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.