Relatia de cuplu si izolarea datorata Coronavirusului

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



cuplu divort izolare coronavirus

Relatia de cuplu si izolarea datorata Coronavirusului

Relatia de cuplu si izolarea datorata Coronavirusului – divort sau luna de miere

In vremea coronavirusului si interviurile se schimba. Asa ca, la solicitarea celor de la Observator Antena1, in loc de filmare cu o echipa profesionista, am transmis un reportaj filmat cu telefonul. In perioada asta #stauacasa si imi tin sedintele de terapie online.

Am vorbit despre relatia de cuplu si problemele ce pot sa apara in aceasta vreme de nesiguranta, stres si izolare. Iata ce intrebari mi-au fost transmise.

Care sunt partile pozitive si cele negative ale izolarii pentru un cuplu?

Putem sa privim aceasta izolare ca pe o oportunitate de a ne apropia, ca pe o oportunitate de a afla mai multe despre celalalt, de a explora lucruri nestiute despre partener sau de a discuta aspecte importante pentru care nu a fost timp pana atunci.

Desigur ca lumea e speriata de acest stat in casa si aparitia sau agravarea unor tensiuni. Intr-adevar, perioadele de stres, perioadele cu schimbari in stilul de viata obisnuit, vin la pachet cu tensiuni si uneori cu ruperea relatiei.

Pot aparea probleme de cuplu dupa mai multe zile in care ne petrecem tot timpul impreuna? Cum se manifesta?

Perioada asta e una tensionata pentru toata lumea, dar va fi si mai tensionata pentru cuplurile in care existau deja probleme. Se pot agrava si intensifica certurile, contrazicerile. Situatia poate fi simtita mai degraba ca una sufocanta decat ca pe un prilej de a se redescoperi reciproc.

Si chiar si in relatiile in care lucrurile mergeau bine, o schimbare atat de brusca in stilul de viata poate sa tulbure si sa aduca in prim plan probleme noi.

Ce spune asta despre relatia noastra?

Modul in care gestionam aceasta perioada stresanta poate sa evidentieze o relatie buna, in care cei doi parteneri se sustin si se inteleg reciproc.  Insa acest timp petrecut in izolare poate evidentia o relatie unde mai e de lucru pentru armonizare.

Multi se pot gandi ca din moment ce nu fac fata la atata timp petrecut impreuna, e momentul sa puna punct relatiei. As spune ca nu e momentul bun pentru a lua decizii radicale cu privire la cuplu. Fiind o situatie atipica, oamenii reactioneaza diferit la stres si e bine sa cautam in noi acea omenie si toleranta de care orice om are nevoie in perioade stresante. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam orice.

Ce e de facut, cum gestionam aceste probleme?

Sunt mai multe feluri in care putem sa trecem cu bine peste izolare.

In aceasta perioada sunt mai importante decat oricand granitele sanatoase, precum si exprimarea nevoilor si respectarea nevoilor celuilalt.

Sunt persoane care au nevoie sa petreaca mai mult timp singure si atunci e bine sa le respectam retragerea. Sunt persoane care au nevoie de mai multa atentie si socializare si atunci e bine sa stie ca pot externaliza aceste nevoi vorbind cu prietenii sau cu familia. E nerealist sa asteptam ca partenerul sa ne indeplineasca absolut toate nevoile.

Un mod potrivit pentru cei foarte organizati, ar fi structurarea timpului. Cum se face asta? Prin stabilirea unui orar, exact ca inainte, atunci cand nu se statea in izolare si cand programul fiecarui partener era deja stabilit si destul de fix.

In ceea ce priveste comunicare in cuplu, putem evita anumite certuri daca atunci cand ne adresam partenerului ne adresam formuland o nevoie personala mai degraba decat un repros. Suna altfel: “Am nevoie de mai multa atentie”, spus pe un ton bland, decat “Nu ma bagi in seama, nu iti pasa de mine!” spus pe un ton apasat.

La final, vreau sa va amintesc sloganul american ce se poate aplica si in viata de cuplu a zilelor prin care trecem: „Make love, not war!”

Foto: Kissing Couple, wikipedia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.