Anxietatea (inclusiv anxietatea sociala) este o stare ce insumeaza o serie de alte stari precum: neliniste, tensiune, apasare, ingrijorare, nervozitate. Persoana care prezinta anxietate, adesea, nu poate identifica un motiv care sa ii dea aceasta stare.
Anxietatea sociala reprezinta o teama intensa de a fi judecat, de a fi evaluat negativ sau de a fi respins intr-un cadru social. Adesea, persoanele care au anxietate sociala aleg sa evite situatiile in care ar trebui sa fie expusi dincolo de zona lor de confort, iar cand acele situatii nu pot fi evitate, acestia se pierd, se fastacesc, chiar daca nu ar avea motive.
Anxietatea sociala nu presupune doar timiditate, ci implica adesea evitarea completa a unor situatii de natura sociala.
Iata cateva exemple de manifestare a anxietatii sociale:
- un elev ce refuza sa iasa la tabla sau refuza cu totul o activitate de teama ca va gresi si va fi judecat de cei din jur
- un adult care nu poate vorbi in public, colegilor de munca pentru a sustine o prezentare a muncii sale
- un tanar care nu se poate apropia o persoana de sex opus din teama ca va fi respins
Cu alte cuvinte, temerea cea mai mare a acelor cu anxietate sociala o reprezinta umilirea sau rusinarea in public.
Nevrotismul si anxietatea sociala
Nevrotismul este o trasatura de personalitate care predispune la anxietate. Se observa adesea ca persoanele care participa la testari psihologice si inregistreaza scoruri ridicate la nevrotism, au adesea scoruri ridicate si la anxietate, furie, ingrijorare, singuratate, invidie sau gelozie. Persoanele care au aceasta trasatura de personalitate mai accentuata au dificultati in a face fata stresului si pot in anumite cazuri sa mearga pana la tulburari de anxietate, abuz de substante. In fata unui factor de stres, cei cu nevrotism accentuat se aprind mai rapid si se calmeaza mai greu.
Introversia si anxietatea sociala
Cea de-a doua trasatura de personalitate ce predispune la anxietate sociala este introversia. Introversia este de fapt o dimensiune a personalitatii umane, evidentiata mai intai de Jung. Introvertul se simte adesea neputincios in stabilirea de relatii cu semenii sai. Aceasta munca de relationare este epuizanta pentru el si de aceea prefera sa se retraga catre sine. Este perceput ca o persoana retrasa. Adesea el isi reface energia stand singur.
sursa foto: shutterstock
Un răspuns la “Trasaturi de personalitate care predispun la anxietate sociala”
[…] Aceste tulburări pot varia de la anxietate generalizată și tulburare de panică, până la fobii sociale și tulburări de anxietate legate de stresul posttraumatic. Din păcate, anxietatea este încă […]