Ce e mindfulness si de ce e atat de popular?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



mindfulness

Ce e mindfulness si de ce e atat de popular?

 

Termenul de mindfulness este din ce in ce mai prezent pe buzele celor din jur, pe blogurile lor si a reusit sa isi faca loc si articolele din ziare. De la dieta Dukan incoace cred ca nimic nu a fost mai utilizat ca acest termen de mindfulness.  Este bine sa precizam ca utilizarea termenului si nu a conceptului este cea de care se face abuz in scopuri materiale, evident.

Conceptul a fost popularizat de John Kabat-Zinn, insa el exista cu mult inainte sa ajunga la noi.

Am vazut conceptul de mindfulness utilizat si just, dar si ridicol, iar in ultima vreme mi se pare ca se face abuz de utilizarea acestui termen cu scopul de a fi „cool” sau din diverse interese materiale. Sau poate mi se pare mie ciudat cum in ultimii ani, deodata, toti au inceput sa fie priceputi sau experti intr-ale meditatiei, desi pana atunci promovau concepte total opuse celui de mindfulness. Dar daca e e pe val si valul aduce si foloase materiale, de ce nu?

Sa revenim la oile noastre albe.

Legatura mea cu meditatia de tip mindfulness a avut loc cu ceva timp inainte sa aud de acest termen si concept (nu imi pusesem niciodata problema definirii a aceea ce faceam atunci) si cu si mai mult timp inainte sa patrunda virulent la noi in tara.

Am gasit mai multe definitii ale conceptului de mindfulness si le voi trece mai jos pe cele care mi s-au parut mai apropiate mie:

„Mindfulness inseamna sa fii atent intr-un anume fel, cu intentie, in momentul prezent si fara a judeca”  – John Kabat-Zinn

„Mindfulness este efortul usor de a fi in permanenta prezent in experienta”  – Bodhipaksa

„Mindfulness poate fi descrisa ca o stare de vigilenta alerta(preconceptuala) in care atentia e lipita de “aici si acum” atat in exteriorul tau, cat si in interiorul tau. Prin exercitiu, dintr-un modus operandi automat mintea trece (partial) in starea de vigilenta clara in care putem decide si raspunde rezistand constient la emotii,  ganduri parazite, dorinte si impulsuri incontrolabile (raspunsuri automate).” – Seramis Sas

Bodhipaksa face si o delimitare intre mindfulness si awareness, mentionand ca diferenta este data de intentie. Sunt atent/atenta aici si acum cu intentie.

La ce e bun mindfulness?

Mindfulness iti ofera spatiu meta-cognitiv, adica te ajuta sa ai pui o pauza intre stimul si raspuns, sa ii dai controlul cortexului prefrontal, sa nu reactionezi prin instinctivul „lupta sau fugi”.

Asta se traduce la unii oameni printr-un control mai bun al stress-ului si de aici o stare de sanatate imbunatatita, un control mai bun al comunicarii cu ceilalti, o mai buna capacitate de luare a deciziilor. Psihoterapeutii pot folosi anumite tehnici de mindfulness pentru probleme precum: depresie, anxietate, tulburari de alimentatie, abuz de substante, conflicte, probleme de comunicare (in cuplu, organizatie).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.