Diferenta dintre psihoterapie si sfaturile prietenilor

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Diferenta dintre psihoterapie si sfaturile prietenilor

Intalnesc de multe ori o anumita idee la cei ce refuza sa mearga la psihoterapeut – aceea ca intre psihoterapie si sfaturile prietenilor nu ar fi o prea mare diferenta, iar sfaturile prietenilor sunt gratis, deci mai bune.

Consider ca prietenii sunt foarte importanti si alegerea lor ne poate face viata mai usoara sau mai dificila. Cei care au prieteni buni sunt mai veseli, mai relaxati si trec mai usor peste unele probleme ce intervin in viata lor.

Totusi, diferenta intre psihoterapeut si prieteni este una de perspectiva: in timp ce terapeutul poate fi privit ca un antrenor, care observa cu obiectivitate, prietenii sunt adesea coechipieri in acelasi joc.

In momentul in care iti faci o programare la un psihoterapeut, este pentru ca ti-ai dat seama deja ca ai o problema pe care vrei sa o rezolvi si in acelasi timp iti iei un angajament, faci un prim pas catre rezolvarea ei si esti hotarat sa gasesti o solutie. Observi ca ventilarea problemelor nu este totuna cu rezolvarea lor si actionezi.

Atunci cand le impartasesti problemele tale prietenilor, exista nevoia de impartasire reciproca a problemelor. La un moment dat te poti gasi in situatia in care, povestesti si povestesti si desi ai mai avea nevoie sa fii ascultat, il intrebi si pe celalalt despre problemele lui. Dupa ce le expui prietenilor macar o parte a problemei, se poate sa intervina cu sfaturi, adesea trecute prin filtrele vietii lor. Uneori se poate sa ai chiar senzatia ca prietenii devin plictisiti sa iti asculte problemele, iar asta nu va face decat sa iti adanceasca amaraciunea. Alteori prietenii iti pot oferi sfaturi sau ajutor care iti impiedica tocmai rezolvarea problemei in cauza, iar in alte situatii se poate sa primesti sfaturi contradictorii.

La o sedinta de psihoterapie vei fi ascultat de catre un psihoterapeut care stie sa asculte intr-un anume fel, care stie cand sa intervina si ce intrebari sa puna si care iti va usura gasirea unor solutii. Asadar, vei primi ajutor de la un profesionist care cunoaste tehnici care te vor ajuta sa gasesti cea mai buna solutie, iar in urma terapiei nu te vei adanci si mai tare in problema ta. Tu vei fi in centrul atentiei in sedinta de psihoterapie.

Ceea ce se discuta la o sedinta de psihoterapie este confidential, vei fi tratat cu obiectivitate si se vor stabili niste directii de lucru.

Un prieten iti poate oferi sprijinul necesar pe durata terapiei, iti poate oferi o vorba buna, iti poate oferi caldura si imbratisarea dupa care tanjesti. Psihoterapeutul iti va oferi empatie, instrumente pentru gasirea unor solutii, pentru abandonarea unor tipare de comportament gresite si te va ajuta sa te dezvolti.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.