Slabirea presupune mai mult decat efortul de a-ti calcula caloriile pe care le consumi din alimente si caloriile pe care le pierzi prin exercitiu fizic. Atat nutritionistul, cat si antrenorul si psihologul te pot ajuta sa iti indeplinesti planurile de slabire. Pana la urma orice dieta pentru slabire functioneaza atata timp cat este tinuta. Felul in care slabesti si dieta aleasa te pot costa sanatatea si cu siguranta te costa timp si bani. De aceea e bine sa nu iti sabotezi singur eforturile si planul de slabire.
Persoanele care vor sa slabeasca au adesea o puternica latura autocritica, au sentimente dese de vina si rusine, care in loc sa ii duca spre realizarea obiectivelor le saboteaza planurile. De exemplu, dupa o masa care se abate dietei de slabire, o persoana se poate simti foarte vinovata. Sentimentul de vinovatie este apoi inundat de sentimente de neajutorare si se face de multe ori pasul decisiv de renuntare la dieta. Apar ganduri precum: “oricum am mancat prost”, “oricum nu sunt in stare”, “daca tot am mancat o prajitura, as putea la fel de bine sa mai mananc vreo cateva” samd.
Vocea autocritica este tipica mai ales perfectionistilor. Perfectionistii considera adesea ca nimic nu este suficient de bun in ceea ce fac pentru ca nu este “perfect”.
Autocritica este atat de profund inradacinata in anumite persoane, ca acestea nu isi observa doar comportamentele ca fiind gresite, ci se percep pe ele insele ca fiind gresite.
Pentru a stii daca iti sabotezi singur dieta de slabire, dar si alte aspecte din viata ta, iti poti pune cateva intrebari:
- Cat de ingaduitor sunt cu ceilalti si cat de ingaduitor sunt cu mine?
- Cate diete am tinut pana acum si cu ce rezultate?
- Cat de des sunt rusinat de felul in care arat si ma simt vinovat daca mananc la fel ca ceilalti?
Daca raspunsurile la aceste intrebari te vor pune pe ganduri, te astept la cabinet sa iti arat ce se poate face pentru o slabire eficienta si pentru micsorarea vocii autocritice.