Bulimia, anorexia, mancatul compulsiv si alte tulburari de comportament alimentar

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Bulimia, anorexia, mancatul compulsiv si alte tulburari de comportament alimentar

Tulburarile de comportament alimentar precum bulimia, anorexia, mancatul compulsiv si alte tulburari specifice de comportament alimentar (OSFED) sunt tulburari psihice ce pot avea consecinte grave atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic.

Ai o prietena care are o prietena (sau poate acea prietena esti chiar tu) care tine tot timpul noi si noi diete? Ai in jurul tau persoane care sunt tot timpul la sala si isi calculeaza fiecare calorie din fiecare dumicat? Ai vreo cunostinta care isi critica mereu o anumita parte a corpului sau care tot timpul este nemultumita de greutatea sa corporala?

Desi nu imi plac etichetele si consider ca fiecare persoana are o tolba unica de probleme si resurse pe care o cara cu ea in diverse momente din viata si cu ajutorul carora se poate croi o terapie adecvata, e important sa stim cum anumite tulburari pot afecta viata noastra sau pe a celor dragi.

Iata cateva date despre tulburarile de comportament alimentar:

  • 3-5% dintre femei si 1-3% dintre barbati sufera de un tip de tulburare de comportament alimentar, ratele de mortalitate datorate acestor tulburari, fiind cele mai mari din toate tulburarile psihice.
  • Pentru persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani, rata de mortalitate datorata anorexiei este de 12 ori mai mare decat din orice alta cauza.
  • Se estimeaza ca tulburarile de comportament alimentar (anorexie, bulimie, mancatul compulsiv BED, alte tulburari specifice de comportament alimentar OSFED) afecteaza intre 300.000 si 400.000 de romani, cei mai multi fiind nediagnosticati si doar 1 caz din 10 primind terapia necesara.
  • aproape jumatate dintre persoanele care se prezinta cu anorexie nervoasa practica o forma a dietei vegetariene din motive de sanatate, din motive etice sau pentru a slabi.
  • cariera, media, scoala, prietenii si familia sunt factori care pot influenta tulburarile de comportament alimentar
  • exista o legatura stransa intre anxietate, depresie si tulburarile de comportament alimentar

Cauzele tulburarilor de comportament alimentar:

Cauzele declansarii unor tulburari precum anorexia, bulimia, mancatul compulsiv sunt multiple si de obicei se suprapun mai multi factori.

  • Cauze biologice: factori genetici, tulburari hormonale, deficiente nutritionale
  • Cauze psihologice: stima de sine scazuta, imagine negativa despre propriul corp
  • Cauze sociale: probleme in dinamica familiala, orientarea catre profesii axate pe slabire, precum balet, modelling, gimnastica, atletism, diverse traume din copilarie, presiune din partea apropiatilor (prieteni, colegi, parinti), stres.

Terapia tulburarilor de comportament alimentar:

Pentru tratarea acestor tulburari, se actioneaza pe mai multe planuri:

  • Ingrijire sau monitorizare medicala, in functie de cat de grava este starea persoanei cu tulburare de comportament alimentar
  • Psihoterapie individuala, de familie si/ sau de grup, in functie de particularitatile cazului pentru a restabili si a mentine un comportament alimentar sanatos pe termen lung
  • Plan individual de nutritie pentru restabilirea si mentinerea unei alimentatii sanatoase pe termen lung

Tipuri de tulburari de comportament alimentar conform DSM5:

  • Anorexia nervoasa, caracterizata de teama patologica de luare in greutate, perceptie corporala nerealista,
  • Bulimia nervoasa, caracterizata de mancat compulsiv, urmata de comportamente compensatorii precum provocarea vomei, post, laxative, diuretice, clisme, antrenamente in exces.
  • Mancatul compulsiv (binge) se refera la episoade de mancat compulsiv, care nu sunt urmate de comportamente compensatorii ca in cazul bulimiei nervoase,
  • Alte tulburari specifice de comportament alimentar (OSFED): aceasta categorie include anorexia nervoasa atipica, in care persoana nu are tulburari de greutate, pastrand celelalte elemente ale anorexiei, bulimia nervoasa atipica, ce cuprinde criteriile bulimiei nervoase, dar comportamentele sunt mai rare, mancat compulsiv cu frecventa redusa, tulburarea de purgatie, sindromul de hranire nocturna.

Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.