Interesul accesarii problemelor psihice la nivel familial a fost incurajat de anumite blocaje intampinate in terapia individuala – ca de exemplu: terapia individuala functiona bine, dar in momentul revenirii in familie, clientului ii revin simptomele.. Astfel, terapia familiei se naste din dorinta de a lucra pe tot sistemul familial din care face parte clientul. Alteori terapia familiei are in prim plan intregul sistem familial, pentru o mai buna convietuire a membrilor.
Astfel, sistemul familiei este mai mult decat o suma a partilor ce il compun, datorita relatiilor complexe ce se dezvolta in interiorul acestui sistem.
Terapia familiei este adesea utilizata atunci cand parintii observa o problema a copilului. Vom lucra impreuna cu parintii sau cu un parinte daca este vorba de o familie monoparentala, ori daca celalalt parinte nu poate sau nu doreste sa participe. Copiii sunt foarte buni observatori ai comportamentului celor din jur si pot oferi informatii in sprijinul terapiei. Terapia familiei la care participa si copii, va tine cont in primul rand de protejarea copiilor. Astfel, anumite discutii vor avea loc in sedinte de terapie la care copiii nu vor fi prezenti (ca de exemplu reprosuri, critici, ingrijorari, relatari ce ii pot afecta pe cei mici).
Sunt si cazuri in care copilul din familie este deja adult. Acesta poate manifesta probleme precum anxietatea, depresia, anumite dependente, tulburari de comportament alimentar, iar intelegerea sistemului familial din care clientul face parte este foarte importanta pentru reusita terapiei.
Elemente din psihoterapia sistemica pot fi aplicate si in cadrul terapiei de cuplu, unde vom lucra atat in sedinte individuale, cat si in sedinte de cuplu.
Daca va doriti imbunatatirea dinamicii familiale, schimbari in comportamentul unui copil, va astept la cabinet pentru a lucra impreuna.