Selfie si personalitate. Ce spune selfie-ul despre noi?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



selfie si personalitate psihologie

Selfie si personalitate. Ce spune selfie-ul despre noi?

Ce legatura este intre selfie si personalitate? De la o vreme psihologii au fost preocupati de selfie. S-au intrebat daca este doar o moda sau ascunde niste implicatii psihologice demne de luat in considerare.

La inceput, s-a mers pe ideea ca selfie-ul tradeaza o personalitate narcisica. Dar ce te faci ca toata lumea isi face selfie? Sa fie oare toti narcisici? La o privire mai atenta, sau mai bine spus in urma unor studii, s-a aratat ca doar in anumite cazuri este vorba de trasaturi narcisice, dar ca selfie-ul nu are totusi o prea mare legatura cu narcisismul.

Frecventa selfie-urilor are legatura cu extraversiunea si exhibitionismul social.

Legatura dintre selfie si personalitate

Dincolo de moda, selfie-ul a ajuns sa se plieze pe niste nevoi:

  • nevoia de acceptare si de atentie – are ca recompensa obtinerea de validare prin like-uri
  • nevoia de a apartine unui colectiv – si ce colectiv e mai mare decat online-ul?
  • nevoia de documentare, pentru viata personala sau profesionala

Tipurile de selfie difera si e normal sa arate trasaturi de personalitate diferite:

  • persoanele care fac multe selfie-uri cu grimase chinuite, duckface, incordarea, arcuirea buzelor, arata de obicei instabilitate emotionala sau chiar nevrotism in unele cazuri, dar si stima de sine scazuta.
  • multitudinea de selfie-uri cu zambete arata persoane cu deschidere catre experiente noi.
  • selfie-urile in care autorii privesc direct in camera, arata siguranta de sine atunci cand nu sunt insotite de grimase.

Instabilitatea emotionala de care vorbeam anterior se pliaza perfect pe nevoia de atentie si acceptare. O problema a selfie-urilor apare atunci cand avem de-a face cu auto-obiectualizarea.  Daca va ganditi la acele femei sau barbati (dar mai mult femei) care isi expun excesiv corpul in zeci sau sute de selfie-uri. Asistam parca la o expunere a corpului pe bucati, intr-un galantar virtual. Bucati de corp, de toate dimensiunile, la oferta. Vorbim la aceste persoane despre tendinta de a-si vedea corpul ca pe un obiect a carui valoare conteaza prin prisma atractivitatii sexuale. Stima lor de sine este legata doar de imaginea corporala, iar cu ajutorul selfie-urilor isi intaresc din pacate aceste probleme.

Ca o concluzie personala, consider ca selfie-ul poate fi folosit si in scopuri utile personalitatii noastre sau vietii profesionale. Este la moda, este util, este practic. Depinde doar de noi ce ne dorim sa transmitem celorlalti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.