Narcisism si tulburare de personalitate narcisica

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Narcisism

Narcisism si tulburare de personalitate narcisica

Cand vorbim despre narcisism ne gandim poate initial la persoane care se uita prea mult in oglinda, care sunt preocupate prea mult de aspectul fizic, dar tulburarea de personalitate narcisica este un subiect serios.

Narcisicul poate aparea in fata celorlalti ca o persoana aroganta, plina de sine, care cauta de multe ori admiratia celor din jur si isi alege pozitii in societate prin care sa primeasca apreciere. O doza normala de narcisism este benefica, insa narcisismul patologic este o cu totul alta poveste. Putini stiu ca narcisismul ca tulburare de personalitate este o problema reala si ca psihologii o privesc cu mare seriozitate.

Narcisicii creeaza aparenta unor persoane cerebrale, avand multa incredere in sine si in imaginea lor. In realitate lucrurile nu stau deloc asa. In interiorul lor, narcisicii sunt nesiguri, au nevoie de confirmari. De multe ori pot fi observati ca persoane arogante, care se pozitioneaza singuri pe un piedestal, care monopolizeaza discutiile, vorbesc mult si adesea vorbesc despre ei, despre realizarile lor sau vor sa arate cate cunostinte au intr-un anumit domeniu. Se inconjoara de oameni cu un statut inalt si adesea isi aleg relatii cu „persoane-trofeu”. Ei au intotdeauna probleme in mentinerea unor relatii sanatoase, sunt manipulativi, mint usor, insala. Grandiozitatea lor ascunde intotdeauna o stima de sine fragila, adesea o trauma din copilarie. Aceasta trauma nu este intotdeauna perceputa de cei din jur ca pe ceva cu adevarat traumatizant, dar de multe ori narcisicii au probleme in a-si aminti evenimente sau chiar perioade importante din copilaria lor, fiind in mod evident afectati si dorind sa blocheze acele amintiri.

Narcisism, tulburare de personalitate narcisica – criterii de diagnostic

Tulburarea de personalitate narcisica are conform manualului de diagnostic si tratament (DSM V) 9 criterii de diagnostic.

Narcisismul este un un tipar evident de grandiozitate, in fantezie si/sau comportament, nevoie de admiratie, lipsa de empatie, care porneste de la inceputul perioadei de adult si este prezent intr-o varietate de contexte. Pentru diagnostic sunt necesare 5 sau mai multe din urmatoarele criterii:
1. Are un sens grandios al auto importantei isi exagereaza reusitele si talentele, se asteapta sa fie recunoscut ca superior, fara a avea realizari in aceeasi masura).

2. Este preocupat cu fantezii despre succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau dragoste ideala.

3. Are convingerea ca este special sau unic si poate fi inteles doar de catre /sau se poate asocia doar cu alte persoane (institutii) speciale sau cu statut inalt.

4. Asteptarea continua de lauda si admiratie.

5. Este convins ca i se cuvin lucruri (complianta automata pentru cerintele sale, asteptari nerezonabile de comportament favorabil).

6. Exploateaza in relatiile cu ceilalti (profita de pe urma celorlalti pentru atingerea obiectivelor sale).

7. Ii lipseste empatia: nu se identifica, nu recunoaste sentimentele si nevoile celorlalti si nici n u isi doreste sa o faca.

8. Este invidos pe altii sau crede ca altii sunt invidiosi pe el. 

9. Exprima aroganta, trufie in atitudine. 

Comments

comments

3 răspunsuri la “Narcisism si tulburare de personalitate narcisica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.