Sanatatea psihica si microbiomul
Exista deja mai multe studii stiintifice care evidentiaza legatura dintre sanatatea psihica si microbiomul uman. Se banuia deja de multa vreme ca exista o legatura intre microorganismele care traiesc in/pe noi si sanatatea psihica, insa confirmarile din partea cercetatorilor sunt din ce in ce mai dese.
Joshua Lederberg, castigator al premiului Nobel in Fiziologie in anul 1958, este cel care introduce termenul de microbiom. Cercetarile despre cum influenteaza microbiomul sanatatea continua si descoperirile sunt din ce in ce mai surprinzatoare. Corpul omenesc contine de peste 10 ori mai multe microorganisme decat celule umane. Influenta acestor microorganisme a fost evidentiata in probleme de autoimunitate, cancere, obezitate, dar si afectiuni psihice.
Cand suntem stresati observam ca avem si probleme gastro-intestinale si asta se intampla deoarece creierul nostru trimite semnale in acea directie. Dar comunicarea nu are un singur sens. Microbiomul transmite si el informatie.
Un studiu condus de cercetatorii de la UCLA a durat 4 saptamani, iar cele 36 de femei care au luat parte la testare au fost impartite in 3 grupuri: cele care consumau iaurt fara probiotice, iaurt cu probiotice benefice si un alt grup care nu consuma nici un produs. Atat inainte de perioada testarii si cat si dupa acestea au fost investigate cu ajutorul rmn. Rezultatele au aratat modificari benefice in mai multe zone ale creierului la cele care au consumat iaurt cu probiotice.
In alte studii, soarecii carora li se altereaza microbiomul prezinta simptome similare oamenilor cu depresie, anxietate sau autism, iar in anumite cazuri simptomele sunt reversibile cand acestia sunt tratati cu probiotice. Tot studiile pe soareci arata ca in conditii sterile si avand instestine fara microorganisme, acestia nu pot recunoaste alti soareci cu care interactioneaza, sunt hiperactivi si nu au sistemul imunitar bine dezvoltat. Soarecii tratati cu Bifidobacterium infantis au un raspuns mai bun la stres. Un alt studiu arata ca un transplant de microorganisme de la un soarece catre altul fara microorganisme, transmite trasaturile de personalitate.
Anumite bifidobacterii au putut fi folosite in tratarea cu succes a soarecilor care aveau un comportament depresiv si anxios, avand rezultate mai bune decat medicamentul escitalopram. Lactobacillus rhamnosus are efecte benefice asupra stresului, anxietatii si depresiei. Bacteroides fragilis este mai putin prezenta in instestinele soarecilor cu autism, iar suplimentarea cu aceasta bacterie a tratat simptomele prezente.
Surse:
- npr.org
- ncbi.nlm.nih.gov
- scientificamerican.com
- nature.com