Ce este anxietatea?

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



Ce este anxietatea?

Anxietatea este o stare emotionala caracterizata de neliniste, tensiune, apasare, ingrijorare, nervozitate. De cele mai multe ori, cel afectat de anxietate nu poate numi pericolul care ii creeaza aceasta stare. Persoanele cu anxietate refuza adesea anumite activitati pe care le percep ca fiind periculoase.

Anxietatea are atat manifestari psihice, ca cele descrise mai sus, cat si manifestari fizice precum puls marit, transpiratie, tremur, ameteteala, nod in gat, hipervigilenta, tensiuni musculare, migrene, insomnii, manifestari gastro-intestinale.

Persoanele care sufera de anxietate se gasesc mereu intr-o stare de nesiguranta, in care apar intrebari de genul: „Ce fac daca se intampla asta?”. Aceste intrebari pot aparea iar si iar, sub forma unei spirale, trecand de la o problema la alta, perturband activitatile din timpul zilei, dar si somnul. In acest fel starea de anxietate creste, persoanele se simt epuizate si poate aparea si depresia.

Tulburarile de anxietate includ anxietatea generalizata, atacul de panică, fobia sociala, tulburarea obsesiv compulsiva, stresul post-traumatic, fobii specifice. Este frecventa asocierea anxietatii cu depresia.

Se considera ca, la nivel mondial, 1 din 13 persoane sufera de o forma de anxietate, femeile fiind in general mai afectate decat barbatii.

Anxietatea este diferita de frica

Desi frica si anxietatea sunt factori de stres, intre ele sunt diferente majore.

Frica este un raspuns emotional in fata unui pericol real. Frica ne protejeaza de pericole si dispare atunci cand pericolul nu mai este prezent. (Exemplu: Esti in fata unui animal salbatic, iar reactia naturala va fi fuga sau atacul pentru a te proteja. Dupa iesirea din acea situatie, frica dispare)

Anxietatea este nelinistea fata de un pericol anticipat, este o stare care persista si consuma energia persoanei, tinand-o intr-o stare de incordare, de stres. (Exemplu: Esti in pat, inainte de culcare si te gandesti ca daca vei intarzia la serviciu este posibil sa fii dat afara, iar daca vei fi dat afara este posibil sa nu mai ai bani si sa nu iti mai poti gasi alt loc de munca, iar daca nu mai ai bani este posibil sa iti pierzi casa, iar daca iti pierzi casa vei ajunge sa locuiesti pe strada, iar daca vei ajunge sa locuiesti pe strada este posibil sa mori de frig sau de foame. Spirala epuizanta a gandurilor consuma energia persoanei si provoaca insomnie precum si alte manifestari)

Cum se trateaza anxietatea?

Tratamentul anxietatii se concentreaza in jurul a doua mari directii: medicala si psihologica.

Tratamentul medical presupune tratarea anxietatii cu medicamente specifice.

Tratamentul psihologic presupune sedinte de psihoterapie specifice anxietatii.

Terapia psihologica a anxietatii este esentiala pentru cei care sufera de aceasta tulburare. Adesea, cei care prezinta simptome ale anxietatii, ignora complet psihoterapia si apeleaza doar la tratament medicamentos, crezand ca medicamentele sunt suficiente pentru recuperare. Evitand procesul psihoterapiei, de fapt isi fura singuri caciula.

Toate organizatiile de sanatate mintala din tara si din strainatate recomanda psihoterapia in cazul anxietatii. Succesul demersului psihoterapeutic tine atat de psihologul ales si cat si de perseverenta si dedicarea persoanei care sufera de anxietate de a lucra cu psihologul.

Comments

comments

3 răspunsuri la “Ce este anxietatea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.