Vocea critica interioara: Nu esti suficient de bun/buna!

Blog de psihologie


Psihologie, Psihoterapie, Dezvoltare personala



stima de sine

Vocea critica interioara: Nu esti suficient de bun/buna!

Vocea noastra interioara poate lua multe infatisari: poate fi critica, dar poate fi si o voce calda, grijulie, poate fi hranitoare sau poate fi distrugatoare. Noi credem ceea ce ne spunem, uitand ca nu toate gandurile noastre sunt adevaruri, ca multe dintre ele sunt ganduri automate, care nu ne sunt de folos, care ne impiedica sa reusim in multe aspecte ale vietii.

Cu siguranta stii deja ce iti spune vocea ta atunci cand incepi o activitate noua, atunci cand vrei  sa iti gasesti un drum sau sa incepi un proiect.

Daca suna asa: „Hai, stii ca poti! Va fi grozav si esti pregatit(a) pentru asta!”, atunci vocea ta interioara are grija de tine si te sustine. Iti aduci aminte cine te sustinea in acest fel atunci cand erai copil? Ai de ce sa ii fii recunoscator pentru asta.

Daca vocea ta interioara suna mai degraba asa: „Las-o balta! Nu esti pregatit(a) pentru asta! Ceilalti sunt mult mai buni decat tine! O sa te faci de rusine!”, atunci ai o voce interioara critica ce iti franeaza avantul si iti blocheaza multe din incercarile tale. Vocea asta te poate face sa te simti neputincios, nepriceput, insuficient, defect, nepotrivit. 

Vocea critica ascunde in spate dorinta de control a unor situatii, siguranta sau motivare, chiar daca intr-un mod ineficient.

Avem tendinta de a cauta si selecta inconstient acele informatii care ne confirma credintele despre sine deja formate, iar asta in foarte multe cazuri reprezinta o piedica in calea starii de bine pe care ne-o dorim. Pentru a fi bine cu noi avem nevoie sa ne acceptam partile care nu ne incanta, sa avem compasiune dar si sa ne descoperim punctele forte, acele calitati care ne pot ghida in cresterea noastra ca oameni.

Cum poate o persoana sa-si dea seama de punctele ei forte daca inclinatia ei naturala, invatata si intarita de-a lungul vietii o face sa isi vada mai ales defecte si piedici? Cum poate acea persoana sa isi ofere compasiune? Aici intervine de multe ori ajutorul terapeutului.

In momentul in care iti arati compasiune, treptat se schimba ceva in interior si iti poti imblanzi criticul din tine. Asta te va ajuta sa pornesti proiecte noi cu mai multa incredere, sa iti dai sansa pentru a avea relatii mai apropiate cu cei din jur, vei privi cu mai multa blandete si intelegere anumite aspecte legate de ceilalti, iar asta iti va aduce mai multa detasare din problemele neimportante si mai multa liniste. Poti incepe sa ai mai mult succes si sa te si bucuri de el. Schimbarile se produc diferit de la persoana la persoana – in timp ce unii pot avea nevoie de o terapie mai complexa, altii isi pot gasi echilibrul de care au nevoie mult mai rapid.

Comments

comments

2 răspunsuri la “Vocea critica interioara: Nu esti suficient de bun/buna!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.